Domowy burger z wiśniowym sosem barbecue

Składniki:

  • 70g bułki grahamki,
  • 100g wołowiny, polędwicy,
  • 50g marchewki,
  • 50g cebuli,
  • 30g sera zóltego,
  • 100g pomidora,
  • 20g marynowanych oliwek zielonych,
  • szpinak,
  • słodka papryka,
  • tymianek,
  • oregano czosnek,
  • pietruszka. 

    Sos barbecue:

  • 150g pomidora,
  • 50g wiśni mrożonych,
  • 2 łyżeczki miodu pszczelego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżki octu ryżowego (lub winnego),
  • sól,
  • szczypta soli,
  • swieżo mielony pieprz,
  • kielki mix.

Mięso zmielić, wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną drobno cebulą, doprawić słodką papryką, tymiankiem, oregano, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i pokrojoną drobno natką pietruszki. Uformować kotleta tak, aby zmieścił się w bułce. Upiec w piekarniku w temperaturze 170 °C do momentu uzyskania odpowiedniego wypieczenia.  Wszystkie składniki sosu zmiksować ze soba przy pomocy blendera. Bułkę przekroić na pół, podpiec w tosterze lub piekarniku, ułożyć kolejno szpinak, ser żółty, burgera, ser, oliwki, pomidora, posmarować sosem, przykryć wierzchnią częsci bułki, podawać z kiełkami.

Smacznego 🙂