Składniki:
- 70g bułki grahamki,
- 100g wołowiny, polędwicy,
- 50g marchewki,
- 50g cebuli,
- 30g sera zóltego,
- 100g pomidora,
- 20g marynowanych oliwek zielonych,
- szpinak,
- słodka papryka,
- tymianek,
- oregano czosnek,
- pietruszka.
Sos barbecue:
- 150g pomidora,
- 50g wiśni mrożonych,
- 2 łyżeczki miodu pszczelego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżki octu ryżowego (lub winnego),
- sól,
- szczypta soli,
- swieżo mielony pieprz,
- kielki mix.
Mięso zmielić, wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną drobno cebulą, doprawić słodką papryką, tymiankiem, oregano, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i pokrojoną drobno natką pietruszki. Uformować kotleta tak, aby zmieścił się w bułce. Upiec w piekarniku w temperaturze 170 °C do momentu uzyskania odpowiedniego wypieczenia. Wszystkie składniki sosu zmiksować ze soba przy pomocy blendera. Bułkę przekroić na pół, podpiec w tosterze lub piekarniku, ułożyć kolejno szpinak, ser żółty, burgera, ser, oliwki, pomidora, posmarować sosem, przykryć wierzchnią częsci bułki, podawać z kiełkami.
Smacznego 🙂