Higiena w kuchni

Zdrowe odżywianie to temat, który towarzyszy nam na co dzień. Mówimy o tym co powinniśmy zjadać, czego unikać w zależności od sytuacji i stanu, w którym się znaleźliśmy.

Podczas robienia zakupów czytamy skład etykietek, które znajdują się na produktach, w restauracjach wybieramy posiłki, które mają mniej tłuszczu, ale czy podczas przygotowywania posiłków w domu zwracamy uwagę na „małe” rzeczy, które mogą mieć duże znaczenie?

Mając na myśli „małe” rzeczy chodzi o bezpieczeństwo i właściwą higienę w kuchni. Odpowiednia higiena ochronia nas przed szkodliwym działaniem zarazków, które mogą w niej zamieszkiwać, a zwłaszcza zatruciami pokarmowymi.

Gdzie dokładnie je znajdziemy? Co zrobić, aby zapanować nad ich rozmnażaniem, mamy dla Ciebie kilka wskazówek.

Top 10 najgrożniejszych kuchennych zakamarków:

1. GĄBKI DO MYCIA NACZYŃ
Gąbki ze względu na wilgoć i ciepło są idealnym miejscem dla rozwoju bakterii. Zarazki kumulują się w ich otworach, gdzie potrafią przetrwać bardzo długi czas. Przykra woń może świadczyć, że zdążyły się namnożyć bakterie (E.coli), pleśnie i grzyby.

Metoda ochronna:
– gąbki wymieniaj maksymalnie co dwa tygodnie, codziennie dezynfekuj,
– po każdym myciu gąbkę wypłucz i wyciśnij z nadmiaru wody,
– jedną z metod dezynfekcji jest namoczenie gąbki w wodzie z octem oraz sokiem cytrynowym i podgrzanie jej w kuchence mikrofalowej w wysokiej temperaturze około 2 minut,
– korzystaj z uchwytów z tworzywa sztucznego lub koszyczków na gąbki, dzięki temu uchroni się gąbkę od wchłonięcia bakterii ze zlewu lub blatu.

2. KUCHENNE ŚCIERECZKI
To również przedmiot, w którym ilość niechcianych mikroorgnizmów jest spora. Według badań 2,5 cm kwadratowego to nawet ponad milion bakterii.

Metoda ochronna:
-wymieniaj je codziennie i pierz w temperaturze minimum 60 stopni celsjusza

3. ODPŁYW ZLEWU I KRAN
To miejsce, które ma duży kontakt z żywnością np. przemywamy w nim surowe mięso lub kładziemy brudne naczynia. Ryzyko  kontaktu z drobnoustrojami  jest wysokie.

Metoda ochronna:
– regularnie myj zlew, dezynfekuj
– jednym ze sposobów dezynfekcji jest wsypanie do odpływu zlewu sody oczyszczonej i zalanie jej wrzątkiem.
– innym sposobem dezynfekcji jest zalanie odpływu zlewu gorącym octem przynajmniej raz w tygodniu
– dokładnie dezynfekuj sitko do baterii np. w wodzie z dodatkiem chlorowego wybielacza

4. DREWNIANE ŁYŻKI
W drewnianych łyżkach po upływie czasu mogą zachodzić nawet procesy gnilne, które doprowadzić mogą do bardzo poważnych powikłań zdrowotnych.

Metoda ochronna:
– zaleca się szybkie ich umycie, nie pozostawianie zbyt długo w zlewie
– szpatułki i łyżki należy wyrzucać co dwa lata

5. DESKI DO KROJENIA
Używane codziennie w każdym gospodarstwie domowym.

Metoda ochronna:
– niezależnie z jakiego materiału wykonana jest nasza deska po każdym użyciu dokładnie ją umyj
– po umyciu mokrych desek nie pozostawiamy jej do wyschnięcia, aby woda nie wsiąknęła w drewno, przecieramy ją papierowym ręcznikiem
– sok z cytryny jest dobrym sposobem na dezynfekcję deski do krojenia
– w celu dezynfekcji podgrzej deskę w kuchence mikrofalowej w dużej temperaturze około minuty
– aby zapobiec przenoszeniu się bakterii powinno używać się osobnej deski do mięs, osobnej do owoców i warzyw i osobnej do pieczywa
– deski nadają sie do wymiany po 3 latach użytkowania

6. BLAT KUCHENNY
To centrum dowodzenia każdej kuchni, dlatego ważne jest, aby utrzymać go w czystości.

Metoda ochronna:
– staranne czyszczenie środkami dezynfekującymi lub preparatem wody z octem

7. LODÓWKA
Czystość lodówki to zarazem przedłużenie świeżości przechowywanej w niej żywności.

Metoda ochronna:
– sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce
– pakuj żywność do pojemników lub torebek, produkty nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane
– myj lodówkę przynajmniej dwa razy w miesiącu ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń i wytrzyj ją do sucha
– uchwyt przemyj płynami do dezynfekcji lub antybakteryjną ściereczką
– w niskich temperaturach również żyją drobnoustroje, które powodują procesy niszczenia żywności oraz mogą być przyczyną zatruć, maksymalny czas mrożenia żywności to 8 tygodni
– żywność, zwłaszcza mięso powinna być rozmrażana w lodówce, temperatura pokojowa sprzyja namnażaniu się uśpionych w procesie zamrażania mikroorganizmów
-w związku z dużą liczbą przechowywanych produktów mieszają się ze sobą liczne zapachy. Warto do małego szklanego słoiczka wlać wodę z rozpuszczona sodą oczyszczoną. Dzięki temu soda wspaniale pochłonie wszelkie zapachy. Zawartość słoiczka wymieniaj dość często

8. KOSZ NA ŚMIECI
W szafce pod zlewozmywakiem prawie w każdym domu kryje się kosz na śmieci. Do tego miejsca zaglądamy przynajmniej kilka razy dziennie, aby pozbyć się opakowań po produktach, skorupek po jajkach i wielu innych śmieci,  dlatego zasługuje ono na naszą szczególną higienczną uwagę.

Metoda ochronna:
– często opróżniaj kosz, szczególnie w ciepłe dni
– co jakiś czas umyj go wodą z octem, to nie tylko uniemożliwi rozwój szkodliwych bakterii, ale pomoże w pozbyciu się brzydkiego zapachu
– zadbaj o to, aby w szafce obok śmieci i środków dezynfekujących, tabletek do zmywarek nie stała żywność np. ziemniaki. Dla nich zagospodaruj oddzielne miejsce w swojej kuchni

9. KLAMKI, UCHWYTY, WŁĄCZNIKI
To miejsca, z którymi na pewno mamy kontakt podczas przygotowywania wielu posiłków w naszej kuchni. Nie zawsze myjemy ręce przy każdej próbie włączenia światła lub otwarcia szafki, stąd miejsca te są bardziej narażone na zabrudzenie niż szafki w innych pomieszczeniach w domu.

Metoda ochronna:
– oprócz standardowo już wspomnianych metod dezyfekcji sprawdza się papka z sody oczyszczonej i wody do czyszczenia trudno dostępnych miejsc

10. PIEKARNIK
Utrzymując piekarnik w dobrym stanie, zmniejszamy ryzyko występowania  zapachu spalonego jedzenia za każdym razem kiedy podkręcamy temperaturę.

Metoda ochronna:
– efektywna mikstura do czyszczenia piekarnika wolna od chemicznych środków to mieszanka równych proporcji sody oczyszczonej z gorącą wodą. W przypadku bardzo brudnego piekarnika dodaj identyczną ilość soli aby nadać mieszance szorującego działania. Można także dodać kilka łyżeczek białego octu lub płynu do mycia naczyń.
Dbając o czystą kuchnię dbamy o nasze zdrowie. Warto zwrócić uwagę na niebezpieczne miejsca (w tym również telefonu komórkowego) i dbać o ich higienę, aby nasza kuchnia nie zamieniła się w groźną broń biologiczną.

Autor: mgr inż. Małgorzata Panek (dietetyk Toruń)