Tłusty czwartek

Tłusty czwartek to dzień kojarzący się z pączkami. Wiemy już jak smakują polskie, tradycyjne pączki, ale jak się je przygotowuje w innych krajach? Specjalnie dla Was przepisy na smakołyki prosto z Indii, Hiszpanii, Afryki, wszystkie w wersji „odchudzonej” z piekarnika.

Indyjskie – Gulab jamun (około 31 sztuk) 1 szt. około 35 kcal
1 szklanka Mleko w proszku
½ szklanki Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
½ łyżeczki Sól
30 g Masło
½ szklanki Mleko 2% tłuszczu
1 łyżeczka Ocet
Syrop:
1 szklanka Sok z pomarańczy samodzielnie wyciskany
30 g Miód pszczeli
Sok z 1 cytryny, gwiazdka anyżu, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu

Do miski wsypać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i sól. W międzyczasie w rondelku roztopić masło, dolać do niego mleko i powoli, wyrabiając dodawać do ciasta. Następnie dodać ocet i wymieszać ciasto na jednolitą masę. Ciasto odstawić przykryte ściereczką na około 15 minut. Po tym czasie formować z niego małe kuli i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około 25 minut.
W międzyczasie przygotować syrop: składniki na syrop połączyć i podgrzać w rondelku około 10 minut do momentu, kiedy miód się rozpuści.
Kiedy upieczone gulab jamun lekko przestygną dodać je do syropu.

Hiszpańskie – Churros z piekarnika (19 szt), 1 szt. 56 kcal

1 szklanka Woda
1 szklanka Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżki Olej kokosowy (lub oliwa z oliwek)
2 g Sól
1 szt Jajko
Czekoladowy kubek:
1 szklanka Mleko 2% tłuszczu lub mleko roślinne (np. migdałowe)
10 g Czekolada gorzka 70% kakao
1 szklanka Kakao naturalne w proszku bez dodatku cukru
1 i 1/2 arkusza Żelatyna

Umieścić wodę w garnku, dodać sól i olej. Mieszać doprowadzając do wrzenia.
Gdy woda zacznie się gotować, odstawić garnek, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać jajko, ponownie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować blachę z papierem do pieczenia, aby zapobiec przyklejaniu się churros. Ostygniętą masę umieścić w strzykawce do zdobienia tortów z końcówką o największej średnicy. Formować churros o długości około 10 cm. Piec w temperaturze 180-200 ° C przez 15 minut lub do momentu, gdy lekko się zrumienią.
Żelatynę umieścić w zimnej wodzie przez 5 minut lub dopóki całkowicie nie zmięknie.
Mleko podgrzać, dodać czekoladę oraz kakao. Zagotować. Następnie dodać żelatynę, mieszać do momentu rozpuszczenia. Czekoladę można umieścić na chwilę w zamrażarce lub podawać na gorąco maczając w niej gotowe churros.

Afrykańskie- kokosowe mandazi (24 szt), 1 szt .71 kcal

1/4 szklanki Cukier brzozowy
1 i 1/2 łyżeczki Drożdże suszone
2/3 szklanki Ciepła woda
1/2 szklanki Mleczka kokosowe
1 i 3/4 szklanki Mąka pszenna pełnoziarnista
3/4 szklanki Mąka ryżowa
3 łyżki Wiórki kokosowe
1 łyżeczka Kardamon mielony
Cynamon
Do miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę ryżową, wiórki i kardamon. Do zaczynu wleć mleko kokosowe i wymieszać, po czym wlać zaczyn z mlekiem kokosowym do miski z suchymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto, można posypać je odrobiną mąki. Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej formować kulkę. Rozwałkować ją na grubości około 0,5 cm i wyciąć z niej 6 trójkątów. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 25 minut. Po ostygnięciu mandazi posypać cynamonem. Można podawać z mlekiem kokosowym lub ulubionymi owocami.

Polskie pączki z piekarnika (13 szt), 1 szt 150 kcal

25 g Drożdże
1/2 szklanki Cukier brzozowy
50 g Masło
2 szklanki Mąka pszenna pełnoziarnista
125 ml Mleko 2% tłuszczu
1 szt Jajko
Orzechy włoskie w skorupkach, olej, mąka do oprószenia orzechów, dżem niskosłodzony

Do miski wlać mleko o temperaturze pokojowej. Rozpuścić w nim rozkruszone drożdże i cukier. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić zaczyn przykryty ściereczką na około 20 minut. W międzyczasie masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę, wlać masło, wbić jajko, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 1/2 cm. Szklanką wyciąć kółka.
Orzechy umyć, osuszyć, skropić olejem, obtoczyć w odrobinie mąki. Orzechy ułożyć na krążkach wyciętych z ciasta dociskając je. Pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 25 min. Po wyjęciu z piekarnika, z pączków usunąć orzechy, a w ich miejsce nałożyć po łyżeczce dżemu niskosłodzonego.