Placuszki z jajkami

Placuszki z jajkami ( 4 porcje)

1 szkl Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 szt Jajko kurze całe
1 szt Żółtko jaja kurzego
1 szkl Mleko 2% tłuszczu
25 g Masło
Do dekoracji:
50 g Serek naturalny lekki
1/2 szt. Jajko kurze całe
20 g Żurawina, konfitura niskosłodzona
5 g Oliwa z oliwek
60 g Mięso z piersi indyka bez skóry
Kiełki (np. rzodkiewki, lucerny), bazylia

Mąkę przesiać do miski z odrobiną soli oraz
proszkiem do pieczenia. Masło roztopić,
pozostawić do wystygnięcia. W wysokim
naczyniu zmiksować mleko, masło, żółtko,
jajko, stopniowo dodawać do mąki,
wymieszać, odstawić na 30 min. Placki
usmażyć na patelni beztłuszczowej. Indyka
pokroić w kosteczkę. Mięso przyprawić
bazylią, usmażyć na oliwie. Placki
udekorować serkiem, indykiem, jajkiem
ugotowanym na twardo oraz kiełkami.