Zielone dodatki w kuchni

Zielone dodatki w kuchni – poznaj ich kulinarne wartości i zastosowanie

Wszystkie zielone dodatki w kuchni są wspaniałym, niedocenionym darem natury. Zielenina dodana do potrawy podkreśla jej walory smakowe, a przy okazji ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na intensywny zielony kolor kojarzy nam się z wiosną, dlatego właśnie w tym okresie sięgamy po zieleninę najczęściej. Warto jednak pamiętać o zielonych dodatkach w kuchni przez cały rok. Nawet niewielkie ich ilości wzbogacą nasze menu w wartości odżywcze. Zielony kolor roślin zawdzięczamy chlorofilowi, barwnikowi absorbującemu promienie słoneczne. Chlorofil ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, m.in. poprawia skład krwi, wykazuje działanie przeciwzapalne, oczyszczające, zwiększa odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Szczypiorek

Szczególnie dobrze pasuje do potraw z jajek, sałatek, past czy twarożków. Szczypiorek ma właściwości pobudzające apetyt oraz poprawiające trawienie. Podobnie jak cebula obfituje w związki siarki, które wykazują działanie antybakteryjne i antyrakowe. Zawiera takie witaminy jak A, K, E, C, z grupy B oraz minerały m. in. wapń, potas, magnez i żelazo.

Natka pietruszki

Prawdziwe bogactwo substancji odżywczych i leczniczych zawierają liście pietruszki (wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, witamina A, E, C, z grupy B, PP). Natka pietruszki usuwa nadmiar wody z organizmu, „oczyszcza krew”, regeneruje włosowate naczynia krwionośne, reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach. Warto po nią sięgać również w profilaktyce nowotworów.

Rzeżucha

Kojarzy nam się z okresem Świąt Wielkanocnych. Ma charakterystyczny pikantny smak. Dzięki obecności siarki ma działanie antybakteryjne, a także pobudza apetyt i trawienie. Jest źródłem łatwo przyswajalnego jodu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Dzięki zawartości chromu rzeżucha polecana jest dla cukrzyków ze względu na działanie regulujące poziom glukozy we krwi. Jest również źródłem witamin A, C, K oraz witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Koperek

Najczęściej dodawany do ziemniaków, zup, sałatek i ryb. Zawiera olejki eteryczne, które poprawiają procesy trawienne, zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, hamują namnażanie niekorzystnych bakterii w jelitach, działają wiatropędnie. Koperek zawiera witaminy A, C, z grupy B oraz potas, wapń, żelazo i cynk.

Seler naciowy

Jest składnikiem sałatek, surówek, zup i soków. Seler zawiera witaminy C, E, z grupy B oraz wapń, potas, magnez cynk i żelazo. Posiada olejki eteryczne, dające specyficzny smak oraz pobudzające procesy trawienne. Warto włączyć seler do diety, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn, działa moczopędnie, jest pomocny w schorzeniach nerek i układu krążenia. Ułatwia usuwanie kwasu moczowego, zapobiegając powstaniu dny moczanowej. Seler naciowy działa żółciopędnie, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku, co może być przyczyną powstawania kamieni.

Bazylia

Podstawowy dodatek w kuchni śródziemnomorskiej. Jest składnikiem zup, potraw z makaronów, pizzy, omletów i sałatek. Zawiera sporo olejków eterycznych, dzięki czemu nadaje specyficzny aromat potrawom. Działa na układ pokarmowy i nerwowy. Poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi wzdęcia i działa przeciwbakteryjnie. Podobnie do melisy ma działanie przeciwdepresyjne, uspokajające i poprawiające nastrój.

Estragon

Posiada aromatyczne liście, które dodają anyżkowo-lukrecjowego smaku potrawom. Najczęściej dodawany do sałatek, zup, gulaszu, mięs i ryb. Estragon zawiera enzymy trawienne, które pomagają strawić mięso oraz inne białka. Łagodzi wzdęcia i pobudza apetyt. Ma działanie moczopędne i oczyszczające organizm z toksyn.

Autor: Joanna Scheffs (dietetyk Bydgoszcz)