Sezon na truskawki już się zaczął, dlatego dziś przedstawimy ich najważniejsze właściwości zdrowotne.
Walory smakowe sprawiają, że są jednymi z najbardziej lubianych owoców.
Warto, żeby znalazły się w naszym menu, ponieważ zawierają spore ilości witaminy C, około 150 g truskawek pokrywa dzienną normę na tą witaminę. Owoce są dobrym źródłem witamin z grypy B (tiaminy, niacyny, ryboflawiny, pirydoksyny i kwasu foliowego) oraz witaminy A i E. Truskawki są bogate również w składniki mineralne, m.in. w potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, mangan.
Truskawki są niskokaloryczne, 100 g zawiera jedynie 28 kalorii. Owoce są również doskonałym źródłem błonnika, czyli dają dobre uczucie sytości, poprawiają perystaltykę jelit przeciwdziałając zaparciom. Posiadają niski indeks glikemiczny (około 40), dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.
Ponadto truskawki zawierają wiele korzystnych dla zdrowia substancji, np. bromelinę, kwercetynę, kwas elagowy, fitoncydy, antocyjany (nadają czerwony kolor) i pektyny. Substancje te działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, bakteriobójczo. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu. Ponadto hamują mutacje komórek, a więc działają przeciwnowotworowo.
Witamina C, cynk i żelazo wzmacniają odporność organizmu. Witamina C i kwercetyna zmniejszają ryzyko alergii. Osoby uczulone na salicylany muszą jednak uważać, ponieważ truskawki są ich źródłem.
Spożywanie truskawek jest korzystne dla pracy serca (potas, magnez, błonnik i witamina C). Antocyjany, kwercetyna i witaminy z grupy B zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu (LDL), obniżają również jego poziom oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL).
Żelazo zmniejsza ryzyko anemii. Witaminy z grupy B, magnez, potas i mangan poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Mangan z kolei jest ważnym budulcem hormonu tarczycy – tyroksyny.
Wapń, fosfor i mangan wpływają na prawidłowe uwapnienie układu kostnego.
Truskawki dzięki poszczególnym minerałom oczyszczają organizm, działają zasadotwórczo i lekko moczopędnie.
Właściwości zdrowotnych truskawki posiadają bardzo wiele, dlatego warto na stałe włączyć je do naszego menu. Latem możemy korzystać ze świeżych owoców, zimą zaś z mrożonych.
Ich zastosowanie w kuchni jest wszechstronne. Możemy dodać je do porannych płatków, przygotować koktajl, sałatkę czy pyszny deser. Smacznego 🙂