Borówki

Dlaczego warto sięgać po borówki?

Są jednymi z najzdrowszych owoców. Zawierają antocyjany, jedne z najsilniej działających przeciwutleniaczy (flawonoidów).

Jeśli włączymy je na stałe do naszej diety będziemy mieli mniejsze ryzyko chorób nowotworowych, głównie dzięki zawartości w nich fitoestrogenów oraz kwasu elagowego.

Borówki ponadto wpływają na doskonały wzrok, zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy, anemii, regulują poziom cukru, poprawiają pamięć, zapobiegają marskości wątroby.

Owoce borówki zawierają garbniki, które niszczą różne bakterie m.in. E.coli. Pomagają również w usuwaniu pasożytów u dzieci.

Poza tym zawarty w nich błonnik i antyoksydanty wspierają nasz organizm w usuwaniu toksyn, metali ciężkich i szkodliwych produktów przemiany materii.

Borówki są niskokaloryczne, 100 g tych owoców zawiera jedynie 57 kcal.

Są dobrym źródłem witamin C, A, z grupy B oraz PP, zawierają również selen, potas, cynk i miedź.

Autor: Joanna Scheffs (dietetyk Bydgoszcz)