Żurawina

Spożywanie żurawiny przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Powszechnie znana jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych, dzięki temu nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Owoce wykorzystuje się w leczeniu infekcji układu moczowego (niszczą bakterie E. Coli), a także we wrzodach żołądka (działają na Helicobacter pylori). Co ciekawe, żurawina także zapobiega rozwojowi kamieni nerkowych oraz działa przeciwpróchniczo.

Żurawina zawiera silne przeciwutleniacze tzw. proantocyjanidyny. Powodują wolniejsze starzenie się, poprawę wzroku, zwiększają elastyczność stawów i obniżają poziom cholesterolu (obniżają stężenie frakcji LDL, podnosząc jednocześnie stężenie frakcji HDL). Poza tym proantocyjanidyny zawarte w żurawinie wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Dodatkowo żurawina chroni nas przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina zawiera duże ilości witamin A, E, C oraz witaminy z grupy B. Owoce zawierają także antocyjany i karoten – naturalne barwniki, które działają ochronnie na naczynia krwionośne oraz zapobiegają powstaniu nowotworów. W owocach żurawiny znajdziemy również sporo minerałów, takich jak: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo czy sód. Warto spożywać zarówno świeże, jak i suszone owoce, a także w sezonie (zbiory jesienią i zimą) zrobić zapasy i zamrozić owoce żurawiny. Można je dodawać do owsianek, jogurtów lub wypieków.

Muffiny z żurawiną i czekoladą

Składniki:

  • 80 g żurawiny suszonej
  • 100 g płatków owsianych
  • 300 g maślanki naturalnej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (żytniej lub pszennej)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 40 g cukru brzozowego (ksylitolu) lub miodu
  • 80 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić żeby napęczniały. Mąkę zmieszać z migdałami, żurawiną, połową posiekanej czekolady, proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Jajko rozmącić i wymieszać z namoczonymi w maślance płatkami, olejem, cukrem, a następnie z suchymi składnikami. Papilotki napełniać ciastem. Muffiny piec w temp. 175 stopni, przez około 20-25 minut. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, pozostałą czekoladą. Smacznego.

Autor: Joanna Scheffs (dietetyk Bydgoszcz)