Bułki z suszonymi pomidorami (6 bułek)
Przepis na domowe drożdże:
cukier
dwa ziemniaki
jasne piwo
Ziemniaki ugotować. Następnie zblendować dodając do nich jedną łyżeczkę cukru. Gdy składniki się połączą, do mieszanki dolać łyżeczkę piwa i ponownie wymieszać. Papkę przełożyć do małego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach drożdże będą gotowe.
175 g mąka pszenna
175 g mąka pełnoziarnista
20 g świeże drożdże
150 ml ciepła woda
1 jajko
70 g suszone pomidory w oleju (przed ważeniem odsączyć je na ręczniku papierowym)
2 łyżki olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami
½ łyżeczki soli
W pierwszym naczyniu wymieszać ciepłą wodę z pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do drugiego naczynia. Dodać sól, jajko, odsączone i pokrojone pomidory, olej i wyrośnięty zaczyn z pierwszego naczynia. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Głęboko naciąć nożem. przed wstawieniem do piekarnika pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.