Z Dieteco bądź eko w kuchni i na zakupach.
W czasach, kiedy każdy z nas zaczyna myśleć coraz bardziej o naszej planecie chcemy Wam przedstawić kilka prostych wskazówek jak być eko w kuchni i na zakupach.
Wystarczy niewiele. Jeśli każda osoba wprowadzi nawet najdrobniejszą zmianę, na skalę globalną będzie miało to duży efekt, np. nie jedna reklamówka mniej wyląduje na śmietniku tylko aż 40 mln mniej w całej Polsce, a to już robi wrażenie.
Jak być eko na zakupach:
- Zabieraj ze sobą własną torbę na zakupy, jeśli jeździsz samochodem dobrze mieć dodatkowe torby zawsze w bagażniku, w razie awaryjnej wyprawy do sklepu. Można też wykorzystać kartony po produktach, które są dostępne w sklepie, a potem wyrzucić je na makulaturę.
- Owoce, warzywa i inne produkty, które są w sklepie na wagę, pakuj w woreczki wielokrotnego użytku, dostępne są już w sklepach sieci Lidl i Carrefour, można je również zamówić przez internet.
- Pieczywo warto pakować do lnianych woreczków, które świetnie się nadają do jego przechowywania. Papierowe torebki dostępne w piekarniach i marketach mają dodatkową folię, co utrudnia ich segregację.
- Mięso i wędliny najlepiej kupować na wagę w sklepach mięsnych do własnych, najlepiej szklanych pojemników.
- Ogranicz kupowanie produktów, które zapakowane są w plastik.
- Na zakupy zawsze wybieraj się z listą zakupów, wtedy na pewno kupisz to, czego naprawdę potrzebujesz.
- Nie rób dużych zapasów żywności szybko psującej się.
Jak być eko w kuchni:
- Staraj się unikać marnowania żywności. Jeśli zauważysz, że czegoś możesz nie zużyć, zamroź.
Zamrażaj najlepiej w pojemnikach wielokrotnego użytku, a nie w torebkach foliowych. - Jeśli zostaną Tobie resztki z obiadu, możesz również zamrozić lub wykorzystać je ponownie, np. nadmiar ziemniaków świetnie nadaje się do przygotowania następnego dnia lub po rozmrożeniu zupy krem np. z zielonego groszku lub szpinaku. Warzywa, resztki kaszy można zużyć
przygotowując omlet lub pizzę z patelni. Z czerstwego pieczywa możesz przygotować tosty lub zapiekanki. - Resztki organiczne, np. obierki z warzyw i owoców wyrzucaj na kompost.
- Do odpadów zmieszanych i organicznych używaj najlepiej worków kompostowalnych (do kupienia w internecie), które rozłożą się same po krótkim czasie.
- Naczynia myj używając płynu do mycia naczyń w kostce. Może wkrótce pojawią się automaty napełniające własne butelki, wtedy znacznie uda się ograniczyć ilość odpadów plastikowych. Do mycia naczyń używaj myjek wielokrotnego użytku lub naturalnych, np. myjka konopna lub luffa.
- Staraj się ograniczyć używanie ręczników papierowych na rzecz ściereczek wielokrotnego użytku. Można również sięgnąć po ręczniki pochodzące z recyklingu, niewybielane, do kupienia np. w Auchan.
- Do sprzątania i czyszczenia blatów używaj naturalnych środków, np. sody oczyszczonej lub samodzielnie przygotowanego płynu (woda + ocet lub woda + ocet + denaturat bezbarwny, w równych proporcjach). Ograniczysz w ten sposób również ilość odpadów plastikowych.
- Kanapki do pracy i szkoły pakuj w pojemniki wielorazowe. Wodę zabieraj ze sobą w bidonie metalowym lub szklanym, do kupienia np. w Decathlonie
- Nie używaj jednorazowych słomek plastikowych, używaj szklanych, metalowych bądź papierowych.
- Zamiast plastikowych naczyń np. dla dzieci wybieraj bambusowe.
- Nie zamawiaj zbyt często jedzenia do domu, jeśli pakowane jest w sposób nieekologiczny, generujący dużą ilość odpadów.
- Zamiast używać papieru do pieczenia możesz korzystać z maty do pieczenia, do kupienia np. w Ikei, dostępny też jest w internecie kompostowalny papier do pieczenia.
- Mam nadzieję, że trochę udało nam się przedstawić najważniejsze zasady bycia eko, zero waste i przyjaznym dla naszej planety.
Wszystkich zachęcamy do wspólnego działania. 🙂