Historia wykorzystania miodu naturalnego przez człowieka sięga czasów starożytnych. Już wtedy zdawano sobie sprawę z jego bogatych właściwości prozdrowotnych i stosowano w ówczesnym lecznictwie. Miód, pozyskiwany do dzikich pszczół leśnych, dla starożytnych cywilizacji był na tyle cenny i trudno dostępny, że składano go w ofierze bogom. W późniejszych czasach miód ze względu na swoją wartość funkcjonował nawet jako środek płatniczy. Czy dziś, ze względu na jego większą dostępność i szeroką gamę stosowanych suplementów diety i leków, zapomnieliśmy o tym naturalnym i prostym sposobie dbania o zdrowie?
Bakteriobójcze działanie. Zawdzięcza je głównie substancjom antybiotycznym (lizozym, apidycyna i inhibina), pochodzącym z gruczołów ślinowych pszczoły miodnej i obecności nadtlenku wodoru.
Miód przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń, wspomaga leczenie biegunek i hamuje rozwój bakterii, np. gronkowce i paciorkowce. Wspomaga leczenie bakteryjnych infekcji gardła i łagodzi jego ból.
Odżywczy i bogaty w mikroelementy. Miód zawiera potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan kobalt i witaminy A, B1, B12, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Składa się z cukrów prostych, dzięki czemu szybko dodaje energii, pobudza mózg do pracy, zaspokaja głód, jest łatwo przyswajalny i nasz organizm szybko go trawi. Jest słodszy i mniej kaloryczny niż cukier, dlatego warto używać go jako zamiennik.
Alternatywa dla kosmetyków. Miód gwarantuje wspaniałe efekty nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające dla skóry i włosów. Warto wykorzystać go podczas domowych sesji SPA czy produkcji domowych eko kosmetyków.
Wzmacnia odporność. Regularne i długotrwałe spożywanie miodu stymuluje organizm do zwiększonej produkcji komórek układu odpornościowego. Miód należy jeść przez cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym.
Jest smaczny, słodki, aromatyczny i różnorodny. Pasieki oferują miody nektarowe, kwiatowe, wielokwiatowe, spadziowe czy z dodatkiem ziół. W szerokim wachlarzu smaków i rodzajów z pewnością znajdziesz ten, który odpowiadać będzie potrzebom Twojego organizmu i gustom.
Koi nerwy i ułatwia zasypianie. Spożywanie miodu powoduje zwiększenie poziomu serotoniny w mózgu, co prowadzi do odprężenia i uspokojenia organizmu. Naturalne właściwości miodu wspomagają również poprawę nastroju, przez co miód to jeden ze sposobów na walkę ze stresem.
Wspomaga pracę narządów wewnętrznych.
Miód wpływa korzystnie na pracę serca i układu krwionośnego. Obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy, a także wspomaga leczenie wątroby i chorób dróg żółciowych. Miód wspiera również pracę układu trawiennego.
Najlepiej spożywać miód bezpośrednio, nie rozcieńczając go. Pamiętać należy jednak ze miód z łatwością absorbuje wilgoć z otoczenia oraz obce zapachy. Należy więc go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej szklanym. Miód nie powinien zawierać więcej niż 18% wody wówczas przechowuje się bez niespodzianek. Wzrost wilgotności powoduje rozmnażanie się drożdżaków i fermentowanie miodu.
Temperatura powyżej 40º Celsjusza niszczy najcenniejszą substancję biologicznie czynną miodu. Światło słoneczne natomiast dodatkowo niszczy witaminy zawarte w miodzie. Najwięcej korzyści przynosi konsumowanie miodu świeżego ze względu na działanie substancji biologicznie czynnych, świeżego aromatu i smaku.
Miód przechowywany w temperaturze od 0÷10º Celsjusza i wilgotności do 70% zachowuje swoje właściwości lecznicze do 4 lat. Jednak z biegiem czasu ciemnieje jego kolor i zmniejsza się aktywność substancji biologicznie czynnych.
Zalecana dzienna dawka spożycia miodu dla osoby dorosłej to kilka łyżek. Nie zaleca się natomiast podawania miodu dzieciom do 1 r.ż.
Decydując się na regularne spożywanie i zakup miodu, należy sprawdzić jego jakość i upewnić się, że jest to miód naturalny, nie sztuczny. Tylko miód naturalny ma prozdrowotne właściwości, podczas gdy miód sztuczny to wyrób syntetyczny pozbawiony wartości odżywczych. Warto zatem zaopatrywać się w miód i produkty pszczele u zaufanego pszczelarza, który dodatkowo podpowie, który z miodów najlepiej spełni nasze oczekiwania.
Na podstawie rozmowy z pszczelarzem, Prezesem Koła Pszczelarzy w Inowrocławiu Mirosławem Mockiem