Od niedawna w Polsce wprowadzono tzw. podatek cukrowy. Nie pytamy Was czy jesteście za czy przeciw. Trudno powiedzieć, czy jego wprowadzenie spowoduje poprawę nawyków żywieniowych Polaków.
Przedstawimy Wam dziś jakie są skutki nadmiaru cukru w diecie:
- Wzrost masy ciała
- Rozrost patogennej mikroflory jelitowej
- Obniżenie systemu odporności
- Większe ryzyko cukrzycy lub insulinooporności. Spożycie cukrów prostych powoduje nadmierny wyrzut insuliny, co bardzo szybko obniża poziom glukozy we krwi, często poniżej progu głodu. Z wiekiem może dojść do zaburzeń w wydzielaniu insuliny lub komórki przestają reagować na jej działanie
- Większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Rozrost grzybów Candida albicans w organiźmie
- Zwiększenie ilości gazów w jelitach
- Zaburzenia wchłaniania wielu witamin i minerałów
- Stłuszczenie wątroby (głównie w przypadku otyłości lub nadmiernego spożycia syropu glukozo-fruktozowego)
- Powstanie próchnicy zębów
- Spadek energii, nastroju i senność
- Uzależnienie
Czy jeszcze macie ochotę na słodzone produkty?
Spójrzcie na grafikę, która obrazowo przedstawia ilość cukru w poszczególnych produktach.
Autor: Joanna Scheffs (dietetyk Bydgoszcz)
Projekt przygotowany przez: Dentart – Centrum Stomatologii Estetycznej Otrębusy k. Warszawy.