Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, każdy z nas zastanawia się co w tym roku może dołączyć do zestawu tradycyjnych potraw wielkanocnych? Może będzie to marchewkowa sałatka z tuńczykiem i kuskusem? Owocnych przygotowań.
Marchewkowa sałatka z tuńczykiem i kuskusem
50 g Kasza kuskus
120 g Tuńczyk w sosie własnym
150 g Papryka czerwona
100 g Kukurydza, konserwowa bez zalewy
150 g Brokuły
30 g Jogurt naturalny
120 g Marchew
Sałata lodowa (do woli), koperek, pieprz biały
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i brokuł ugotować, ostudzić. Marchew zmiksować blenderem na gładką masę. Kaszę wymieszać z tuńczykiem, pokrojoną w kostkę papryką, odsączoną kukurydzą, brokułem oraz jogurtem wymieszanym z drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić odrobiną soli i pieprzem, wymieszać. Z gotowej sałatki uformować kształt marchewki, obłożyć kremem z marchewki. Na czubku każdej marchewki ułożyć liście sałaty.