Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Rodziny.
Zachęcamy Was do spędzenia tego czasu aktywnie, na łonie pięknej, wiosennej natury.
Na czas rodzinnych wypraw, potrzebujemy zdrowych przekąsek, które łatwo zabrać ze sobą.
Polecamy Wam pyszne i zdrowe czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi.
Wypróbowane na dzieciach! zostają same okruszki:-)
Przepis:
– 1 szklanka mąki razowej (pełnoziarnistej lub orkiszowej)
– 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
– 1/2 szklanki mielonych migdałów (lub orzechów, ziaren)
– 1/3 szklanki cukru (erytrolu lub ksylitolu)
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
– 100 g masła, miękkiego lub roztopionego i ostudzonego
– 1 pełna łyżka miodu
– 1/2 szklanki powideł śliwkowych (najlepiej bez cukru)
– 1 duże jajko
– 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kosteczkę
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, mielone migdały, cukier, kakao, sodę, sól i cynamon lub przyprawę piernikową. Wymieszać.
W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać miękkie lub roztopione masło z miodem, powidłami i jajkiem. Dodać do sypkich składników i krótko zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę, na koniec połączyć z czekoladą.
Nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykorzystać połowę masy). Wstawić do piekarnika i piec przez około 13 – 15 minut (ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, po ostygnięciu odpowiednio zastygną). Upiec podobnie drugą partię ciasteczek. Studzić na metalowej kratce.
Smacznego 🙂