Jesień nie musi być szara i nudna. Szczególnie jeśli w słońcu mienią się kolorowe liście, a w domu unosi się zapach cynamonu.
Do naszych domowych wypieków możemy użyć skarbów jesieni, np. jabłek i cukinii.
Mamy dla Was propozycję pysznych muffinek z ich wykorzystaniem. Połączenie jabłek i cynamonu jest idealne, a cukinia praktycznie nie jest wyczuwalna.
Do wspólnego pieczenia możemy zaprosić dzieci, które przy okazji będą miały świetną zabawę.
Przepis na jesienne muffiny z jabłkami i cukinią:
– 250 g mąki orkiszowej (lub pszennej pełnoziarnistej)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki kakao naturalnego
– szczypta gałki muszkatołowej
– 200 g cukinii
– 200 g jabłka
– 2 jaja
– 90 g cukru (ksylitolu lub erytrolu)
– 80 ml oleju rzepakowego lub oliwy
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Cukinię zetrzeć drobno na tarce, jabłko pokroić w małą kostkę. Jajko rozmącić z cukrem i olejem. Dodać do suchych składników, wymieszać.
Dodać cukinię i jabłko, wymieszać. Ciasto rozłożyć do papilotek lub specjalnych foremek na muffinki. Piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego