Jesienne przepisy

Jesień nie musi być szara i nudna. Szczególnie jeśli w słońcu mienią się kolorowe liście, a w domu unosi się zapach cynamonu.

Do naszych domowych wypieków możemy użyć skarbów jesieni, np. jabłek i cukinii.

Mamy dla Was propozycję pysznych muffinek z ich wykorzystaniem. Połączenie jabłek i cynamonu jest idealne, a cukinia praktycznie nie jest wyczuwalna.

Do wspólnego pieczenia możemy zaprosić dzieci, które przy okazji będą miały świetną zabawę.

Przepis na jesienne muffiny z jabłkami i cukinią:

– 250 g mąki orkiszowej (lub pszennej pełnoziarnistej)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka cynamonu

– 2 łyżeczki kakao naturalnego

– szczypta gałki muszkatołowej

– 200 g cukinii

– 200 g jabłka

– 2 jaja

– 90 g cukru (ksylitolu lub erytrolu)

– 80 ml oleju rzepakowego lub oliwy

 

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Cukinię zetrzeć drobno na tarce, jabłko pokroić w małą kostkę. Jajko rozmącić z cukrem i olejem. Dodać do suchych składników, wymieszać.

Dodać cukinię i jabłko, wymieszać. Ciasto rozłożyć do papilotek lub specjalnych foremek na muffinki. Piec 25 minut w temp. 180 stopni.

 

Smacznego