Czy macie ochotę na zdrowe słodycze w ten weekend?
Proponujemy Wam pyszne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i kawałków czekolady.
Masło z orzechów jest cennym źródłem białka dlatego warto włączyć je do naszej diety. Zawiera ponadto spore ilości magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, kwasu foliowego, witaminy E oraz witamin z grupy B.
Składniki:
– 100 g masła
– 120 g masła orzechowego
– 100 g cukru (ksylitolu lub erytrolu)
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 170 g mąki owsianej (lub orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej)
– 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– mała szczypta soli
– 50 g posiekanej czekolady gorzkiej
Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier. Ubijać przez ok. 5 minut. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć.
Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut w temp. 175 stopni. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.
Smacznego
