Ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i kawałków czekolady

Czy macie ochotę na zdrowe słodycze w ten weekend?

Proponujemy Wam pyszne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i kawałków czekolady.

Masło z orzechów jest cennym źródłem białka dlatego warto włączyć je do naszej diety. Zawiera ponadto spore ilości magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, kwasu foliowego, witaminy E oraz witamin z grupy B.

Składniki:

– 100 g masła

– 120 g masła orzechowego

– 100 g cukru (ksylitolu lub erytrolu)

– 1 jajko

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 170 g mąki owsianej (lub orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej)

– 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

– 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

– mała szczypta soli

– 50 g posiekanej czekolady gorzkiej

Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier. Ubijać przez ok. 5 minut. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć.

Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut w temp. 175 stopni. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.

Smacznego

Ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i kawałków czekolady