Sezon na szparagi w pełni. Niestety trwa on dość krótko, dlatego zachęcamy Was do wypróbowania różnorodnych potraw z udziałem tych warzyw.
Szparagi to przede wszystkim bardzo cenne źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bogate w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń.
Poniżej przepis na zupę krem ze szparagów (4 porcje):
600 g szparagów
600 g ziemniaków
200 g pora
1 l bulionu warzywnego ekologicznego z kostki (lub wywaru z włoszczyzny)
160 g serka naturalnego lekkiego (np. Bieluch lekki)
20 g oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek)
100 g sera Camembert (lub z niebieską pleśnią)
3 ząbki czosnku, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, gałka muszkatołowa
Szparagi jeśli są białe obrać, jeśli są zielone nie trzeba tego robić. Odciąć twarde końce, pokroić w 2 cm paski. Ziemniaki i pora pokroić w kostkę. Dodać ziele, liść i pieprz w ziarnach, zalać bulionem i gotować około 15-20 minut. Wyjąć przyprawy, dodać serek, kawałki sera, olej i zupę zmiksować. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić gałką, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Na talerzu zupę posypać koperkiem.
Smacznego
