Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka 2% tłuszczu,
- 150g jabłka,
- 20g rodzynek suszonych,
- 2 łyżki miodu,
- 10g orzechów włoskich,
- 50g jogurt naturalnego,
- 5g masła orzechowego.
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody do czasu, aż woda będzie klarowna. Do garnka wsypać kaszę, wlać jedną szklankę mleka i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Kaszę przełożyć do pojemnika blendera, dodać jabłko, miód oraz drugą szklankę mleka. Całość zmiksować do konsystencji gładkiego budyniu. Jogurt wymieszać z masłem orzechowym. Podawać z plasterkami jabłka, rodzynkami, kleksem sosu oraz orzechami zrumienionymi na suchej patelni.
Smacznego 🙂