Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1/2 szklanki płatków jaglanych,
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 3 łyżki orzechów laskowych,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- 3 łyżki miodu,
- 20g moreli suszonych,
- 20g żurawiny suszonej,
- 20g rodzynek,
- 200g truskawek (mrożonych lub świeżych),
- 200g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- sól himalajska.
W misce wymieszać płatki owsiane i jaglane, dodać posiekane orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznik, wiórki kokosowe, cynamon i sól. Wszystko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Sok pomarańczowy wymieszać z miodem i wlać do miski. Dodać pozostałe suche składniki, wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 150 °C mieszając w międzyczasie. Wystudzić, następnie dodać pokrojone suszone owoce .
Granolę można przechowywać w pojemnikach lub słoikach. Można serwować ją na śniadanie lub przekąskę z dodatkiem np. jogurtu naturalnego lub truskawek.
Smacznego 🙂