Domowa granola z jogurtem i truskawkami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych,
  • 3 łyżki orzechów włoskich,
  • 3 łyżki orzechów laskowych,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 20g moreli suszonych,
  • 20g żurawiny suszonej,
  • 20g rodzynek,
  • 200g truskawek  (mrożonych lub świeżych),
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • sól himalajska.

W misce wymieszać płatki owsiane i jaglane, dodać posiekane orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznik, wiórki kokosowe, cynamon i sól. Wszystko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Sok pomarańczowy wymieszać z miodem i wlać do miski. Dodać pozostałe suche składniki, wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 150 °C mieszając w międzyczasie. Wystudzić, następnie dodać pokrojone  suszone owoce .
Granolę można przechowywać w pojemnikach lub słoikach. Można serwować ją na śniadanie lub przekąskę z dodatkiem np. jogurtu naturalnego lub truskawek.

Smacznego 🙂