Składniki:
- 2 szt. jajek,
- 60g cukru brzozowego lub miodu,
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50g orzechów laskowych,
- 200g mandarynek (lub innych owoców).
Nadzienie:
- 300ml mleka 1,5% tłuszczu,
- 1 torebka budyniu waniliowego,
- 30g cukru brzozowego lub miodu, papier do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Żółtka oddzielić od białek. Do zółtek dodać dwie łyżki ciepłej wody i cukier. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z żółtkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na masę, ponownie wymieszać. Na patelni beztłuszczowej uprażyć zmielone orzechy, dodać do masy. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić ciasto i piec ok. 20 minut.
Około sześć łyżek mleka i budyń wymieszać w kubku, dodać cukier, resztę mleka zagotować. Rozpuszczony budyń wlać do gorącego mleka i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Rondelek wstawić do zimnej wody, mieszając ostudzić budyń. Ciasto przekroić na pół, masę budyniową rozprowadzić na dolnym spodzie, drugą połową ciasta docisnąć. Na powierzchni ciasta ułożyć cząstki owoców.
Smacznego 🙂
Wartość odżywcza:
Z przepisu otrzymamy 9 kawałków ciasta. 1 porcja ma około:
- 139,2 kcal,
- 4,2g białka,
- 5,6g tłuszczu,
- 1,3g błonnika.