Domowe tosty z mozzarellą, pesto i salsą pomidorową

Składniki:

70g   Chleb żytni pełnoziarnisty
60g   Mozzarella
20g   Oliwki czarne marynowane
Bazylia świeża

Pesto:
25g   Pestki dyni lub orzeszki pinii
bazylia lub rukola, 1 szklanka liści, 1/3 ząbka czosnku
1   łyżka Ser, parmezan
5g   Oliwa z oliwek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Salsa pomidorowa:
100g   Pomidor (najlepiej koktajlowe)
50g   Cebula
Czosnek, chili, sok z limonki, szczypiorek, kolendra, sól, pieprz

Wszystkie składniki pesto utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem. Doprawić solą morską i pieprzem.
Pieczywo posmarować przygotowanym pesto, ułożyć plasterki oliwek i mozzarelli, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii. Złożyć na pół i piec w piekarniku około 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupiące z zewnątrz.
Pomidory pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę poszatkować, dodać do pomidorów. Czosnek wycisnąć przy pomocy praski i wymieszać z resztą składników. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, chili, skropić sokiem z limonki, dodać drobno posiekany szczypiorek i kolendrę. Wymieszać. Salsę podać z tostami.

Smacznego 🙂