Składniki:
- 200g warzyw na patelnię z przyprawą orientalną,
- 4 szt grzybów Mun,
- 100g marchwi,
- 100g makaronu sojowego,
- 50g papieru ryżowego,
- 10g oliwy z oliwek (łyżka),
- 20g sosu sojowego,
- 20g koncentratu pomidorowego,
- 20g miodu pszczelego,
- swieża kolendra (ewentualnie natka pietruszki),
- kurkuma,
- słodka paprika.
Grzyby namoczyć w letniej wodzie, po kilku minutach pokroić w drobne paski. Marchewkę zetrzeć na tarce. Warzywa doprawić kurkumą i odrobiną soli oraz pieprzem, smażyć razem z marchewką i grzybami na oliwie do momentu, aż warzywa zmiękną. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z warzywami.
Na płaski talerz nalać cieplą wodę. W wodzie zamaczać po jednym płacie papieru ryżowego do momentu, aż będzie miękki. Ułożyć na nim farsz, złożyć potrójnie jeden z brzegów na zasadzie koperty zawijając w rulon na zakładkę 4 brzeg. Sajgonki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem odrobiną oliwy i zapiekać w temperaturze 200 °C okolo 15minut.
Sos sojowy wymieszać z koncentratem i miodem, przyprawić słodką papryka dodając posiekaną kolendre. Sajgonki można zamaczać w sosie.
Smacznego 🙂