Fit sajgonki

Składniki:

  • 200g warzyw na patelnię z przyprawą orientalną,
  • 4 szt grzybów Mun,
  • 100g marchwi,
  • 100g makaronu sojowego,
  • 50g papieru ryżowego,
  • 10g oliwy z oliwek (łyżka),
  • 20g sosu sojowego,
  • 20g koncentratu pomidorowego,
  • 20g miodu pszczelego,
  • swieża kolendra (ewentualnie natka pietruszki),
  • kurkuma,
  • słodka paprika.

Grzyby namoczyć w letniej wodzie, po kilku minutach pokroić w drobne paski. Marchewkę zetrzeć na tarce. Warzywa doprawić kurkumą i odrobiną soli oraz pieprzem, smażyć razem z marchewką i grzybami na oliwie do momentu, aż warzywa zmiękną. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z warzywami.
Na płaski talerz nalać cieplą wodę. W wodzie zamaczać po jednym płacie papieru ryżowego do momentu, aż będzie miękki. Ułożyć na nim farsz, złożyć potrójnie jeden z brzegów na zasadzie koperty zawijając w rulon na zakładkę 4 brzeg. Sajgonki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem odrobiną oliwy i zapiekać w temperaturze 200 °C okolo 15minut.
Sos sojowy wymieszać z koncentratem i miodem, przyprawić słodką papryka dodając posiekaną kolendre. Sajgonki można zamaczać w sosie.

Smacznego 🙂