Składniki:
- 150g ziemniaków,
- 200g filetu z dorsza,
- 100g mrożonego groszku zielonego,
- 10g oliwy z oliwek,
- 60g jajka kurzego (1 sztuka),
- 3 łyżki mąki pszennnej pełnoziarnistej,
- mięta,
- sok z cytryny.
Filety ugotować na parze, oddzielić od skóry, rozdrobnić i wymieszać z ugotowanymi ziemniakami do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać groszek, miętę, odrobinę soku z cytryny oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki, oprószyć mąką i dusić na oliwie z dodatkiem wody do momentu zarumienienia. Kotleciki mogą być wspaniałym dodatkiem do ziemniaków, brązowego ryżu czy kaszy. Komponować będą się również ze zdrowymi surówkami.
Wychodzą 2 porcje. Porcja zawiera 304 kcal.
Smacznego 🙂