Groszkowe kotleciki z dorsza

Składniki:

  • 150g ziemniaków,
  • 200g filetu z dorsza,
  • 100g mrożonego groszku zielonego,
  • 10g oliwy z oliwek,
  • 60g jajka kurzego (1 sztuka),
  • 3 łyżki mąki pszennnej pełnoziarnistej,
  • mięta,
  • sok z cytryny.

Filety ugotować na parze, oddzielić od skóry, rozdrobnić i wymieszać z ugotowanymi ziemniakami do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać groszek, miętę, odrobinę soku z cytryny oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki, oprószyć mąką i dusić na oliwie z dodatkiem wody do momentu zarumienienia. Kotleciki mogą być wspaniałym dodatkiem do ziemniaków, brązowego ryżu czy kaszy. Komponować będą się również ze zdrowymi surówkami.

Wychodzą 2 porcje. Porcja zawiera 304 kcal.

Smacznego 🙂