Składniki:
- 60g daktyli suszonych,
- 20g śliwek suszonych,
- 100g płatków owsianych,
- 2 łyżki miodu,
- 30g orzechów laskowych,
- 30g wiórków kokosowych,
- 6 kostek czekolady gorzkiej,
- Kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia kulek.
Daktyle, śliwki suszone zalać w kubku gorącą wodą, odstawiamić na 10 minut. Następnie owoce suszone miksujemy w blenderze. Płatki owsiane lekko podsmażyć na suchej patelni. Do zblendowanych owoców wsypać płatki owsiane, pokrojoną drobno czekoladę i wiórki kokosowe. Na końcu dodać miód, wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Masa będzie dość gęsta i klejąca. W dłoniach formować klejące kuleczki, które później obtaczyć w wiórkach kokosowych lub kakao. Chłodzić minimum godzinę.
Smacznego 🙂