Składniki:
- 50g makaronu pełnoziarnistego lub durum,
- 100g mięsa z piersi kurczaka bez skóry,
- 50g cebuli,
- 5g oliwy z oliwek,
- 50g koncentratu pomidorowego,
- 50g lekkiego serka naturalnego (np. Bieluch light),
- 10g orzeszków pini (lub innych),
- 50g pomidorków koktajlowych,
- 30g mozzarella.
- natka pietruszki,
- pieprz,
- curry,
- bazylia,
- czosnek.
Mięso zmielić (np. przy pomocy blendera) i wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, bazylią, odrobiną soli i pieprzem. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki poddusić na oliwie z wodą. W międzyczasie makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików. W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać posiekaną bazylię, orzeszki pini, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni. Zabielić serkiem. Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywką i gotować jeszcze przez ok. 5 – 8 minut aż sos będzie gęsty. Jeśli jest za gęsty, można rozcieńczać wodą. Pulpeciki podawać z makaronem i startym serem. Posypać natką pietruszki. Podać z przekrojonymi na pół pomidorkami.
Smacznego 🙂