Pikantne kofty z tzatzikami

Składniki:

  • 150g wołowiny, polędwicy (mięso mielone),
  • 100g cebuli
  • 5g koncentratu pomidorowego,
  • 5g oliwy z oliwek,
  • 5g oleju rzepakowego uniwersalnego,
  • czosnku,
  • mielona kolendra,
  • mielony kminek,
  • cynamon,
  • chili,
  • świeża mięta.

Dip, tzatziki:

  • 100g ogórka,
  • 50g jogurtu naturalnego,
  • przyprawa tzatziki,
  • koperek.

Mięso, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, kminek, cynamon, chili, koncentrat pomidorowy oraz liście mięty i kolendry dokładnie wymieszać. Następnie formować kulki. Kofty poddusić na oliwie z dodatkiem wody, aż się przyrumienią ze wszystkich stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Ogórka zetrzeć na tarce, wymieszać z przyprawami tzatziki i koperkiem. Kofty nadziać na drewaniane patyczki, podawać z tzatzikami.

Smacznego 🙂