Składniki:
- 150g wołowiny, polędwicy (mięso mielone),
- 100g cebuli
- 5g koncentratu pomidorowego,
- 5g oliwy z oliwek,
- 5g oleju rzepakowego uniwersalnego,
- czosnku,
- mielona kolendra,
- mielony kminek,
- cynamon,
- chili,
- świeża mięta.
Dip, tzatziki:
- 100g ogórka,
- 50g jogurtu naturalnego,
- przyprawa tzatziki,
- koperek.
Mięso, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, kminek, cynamon, chili, koncentrat pomidorowy oraz liście mięty i kolendry dokładnie wymieszać. Następnie formować kulki. Kofty poddusić na oliwie z dodatkiem wody, aż się przyrumienią ze wszystkich stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Ogórka zetrzeć na tarce, wymieszać z przyprawami tzatziki i koperkiem. Kofty nadziać na drewaniane patyczki, podawać z tzatzikami.
Smacznego 🙂