Sernik extra-fit

Składniki:

  • 1 kostka chudego sera twarogowego,
  • 1 szt. budyniu waniliowego (bez cukru),
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 2 szt. jaja kurze,
  • 1 duża łyżka miodu pszczelego,
  • 100g wiśni mrożonych.

Sos:

  • 100g wiśni mrożonych,
  • 5g mączki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • imbir,
  • cukier trzcinowy.

Oddzielić żołtka od białek. Żółtka zmiksować z twarogiem, jogurtem, budyniem i miodem. Białka jaj ubić na sztywno, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki z masą serową. Całość umieścić w formie do pieczenia, na wierzch ciasta położyć owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez ok. 40 minut. Deser można podać ze zmiksowanymi truskawkami lub sosem imbirowo-wiśniowym.
Wiśnie lekko podgotować z odrobiną wody, dodać przyprawy, na końcu sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Zimny sernik podawać z gorącym sosem.

Smacznego 🙂