Składniki:
- 1 kostka chudego sera twarogowego,
- 1 szt. budyniu waniliowego (bez cukru),
- 200g jogurtu naturalnego,
- 2 szt. jaja kurze,
- 1 duża łyżka miodu pszczelego,
- 100g wiśni mrożonych.
Sos:
- 100g wiśni mrożonych,
- 5g mączki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki wody,
- imbir,
- cukier trzcinowy.
Oddzielić żołtka od białek. Żółtka zmiksować z twarogiem, jogurtem, budyniem i miodem. Białka jaj ubić na sztywno, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki z masą serową. Całość umieścić w formie do pieczenia, na wierzch ciasta położyć owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez ok. 40 minut. Deser można podać ze zmiksowanymi truskawkami lub sosem imbirowo-wiśniowym.
Wiśnie lekko podgotować z odrobiną wody, dodać przyprawy, na końcu sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Zimny sernik podawać z gorącym sosem.
Smacznego 🙂