Tajska zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 500g krewetek,
  • 100g marchewek,
  • 150g pieczarek,
  • 2 szklanki wywaru warzywnego,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 5g cukru trzcinowego,
  • 1 szklanka kapusty pekińskiej (posiekana),
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • 4 łyżeczki startego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • sok z limonki,
  • szczypiorek,
  • trawa cytrynowa.

Do zagotowanej wody dodać imbir, trawę cytrynową, posiekany szczypiorek i marchewkę. Chwilę podgotować, następnie wrzucić krewetki, pokrojone w talarki pieczarki, a także chili, kolendrę i cukier trzcinowy. Zamieszać i gotowac na wolnym ogniu około 20 minut. Do zupy wlać sok z limonki oraz mleko kokosowe. Na końcu dodać kapustę pekińską. Gotować dopóki krewetki nie będą miękkie. Zupę można podawać z makaronem sojowym lub bez dodatków.

Smacznego 🙂