Składniki:
- 500g krewetek,
- 100g marchewek,
- 150g pieczarek,
- 2 szklanki wywaru warzywnego,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 5g cukru trzcinowego,
- 1 szklanka kapusty pekińskiej (posiekana),
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- 4 łyżeczki startego imbiru,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- sok z limonki,
- szczypiorek,
- trawa cytrynowa.
Do zagotowanej wody dodać imbir, trawę cytrynową, posiekany szczypiorek i marchewkę. Chwilę podgotować, następnie wrzucić krewetki, pokrojone w talarki pieczarki, a także chili, kolendrę i cukier trzcinowy. Zamieszać i gotowac na wolnym ogniu około 20 minut. Do zupy wlać sok z limonki oraz mleko kokosowe. Na końcu dodać kapustę pekińską. Gotować dopóki krewetki nie będą miękkie. Zupę można podawać z makaronem sojowym lub bez dodatków.
Smacznego 🙂