Składniki:
- pół szklanki mleka 2% tłuszczu,
- 50g gorzkiej czekolady 70%,
- szklanka mąki żytniej (lub pszennej) pełnoziarnistej,
- pół szklanki kakao,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- 5 łyżek miodu lub cukru brzozowego,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- pół szklanki jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Mleko podgrzać. Do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
Jajko z miodem utrzeć na jasny krem (mikserem z końcówką do ubijania białek). Wlać olej, jogurt, ekstrakt i zmiksować. Dodać wystudzone mleko i zmiksować.
Do zmiksowanej masy dodać przesiane składniki, krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Ponadto:
• 500-600g owoców, np. maliny, jeżyny, porzeczka czarna lub czerwona, wiśnie, truskawki (owoce mogą być mrożone, wtedy mieszamy gotową galaretkę z jeszcze zamrożonymi owocami i wykładamy od razu na ciasto)
• 2 galaretki wiśniowe (każda na 500 ml wody)
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody (czyli używamy o 1/4 mniej wody niż zaleca opakowanie). Wystudzić, schłodzić do momentu gdy galaretka stężeje na tyle, że będzie ją można wyłożyć na owoce (uwaga: zbyt rzadka galaretka wsiąknie w ciasto).
Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć równo owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.
Ostrożnie uwolnić ciasto z obręczy i podawać.
Smacznego :-).
Wartość odżywcza:
Z przepisu otrzymamy 15 kawałków ciasta. 1 porcja ma około: