Joanna Scheffs – dietetyk Bydgoszcz

Mam takie szczęście, że moja praca jest dla mnie pasją. Przekłada się to na profesjonalną pomoc i zaangażowanie. Twój efekt i zadowolenie są moim najwyższym celem.

Nie stosuję schematów, każdą osobę traktuję bardzo indywidualnie. Cieszą mnie sukcesy pacjentów, które wpływają na poprawę zdrowia i jakości ich życia.

Lubię obserwować jak pod wpływem diety spada cholesterol, normuje się poziom glukozy, a kobiety z dumą zakładają o 2 rozmiary mniejsze sukienki. Jestem dietetykiem z 10 letnim doświadczeniem, dlatego możesz czuć się pod fachową opieką.

Prywatnie jestem mamą bliźniaków – niejadka i łasucha 🙂 Uwielbiam aktywny wypoczynek, dobrą książkę i ogród.

Wykształcenie:

Ukończyłam studia licencjackie i magisterskie na kierunku Zdrowie Publiczne, specjalność: Dietetyka, Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Doświadczenie:

Jako dietetyk pomagałam w osiąganiu wymarzonej sylwetki i lepszego samopoczucia:

  • współpracując z klubami fitness, przychodniami lekarskimi, szkołami rodzenia, urzędami miasta, firmami, szkołami podstawowymi, przedszkolami, Stowarzyszeniem im. Sue Ryder i Kujawsko-Pomorskim Stowarzyszeniem Kobiet,
  • uczestnicząc w eventach z okazji Dni do Walki z Otyłością , a także podczas Festiwalu Progressteron,
  • udzielając wywiadów do lokalnych telewizji (m.in. TVP Bydgoszcz) oraz pisząc artykuły do prasy (m.in. Gazeta Pomorska „Tydzień zdrowego odżywiania. Kilogramy gubimy z głowa”, „Jedzmy zdrowo i więcej się ruszajmy.”, „Przed rakiem można się uchronić”, „Dieta dobra dla naszego serca”, „Nasz organizm to nie jest śmietnik”, „Kolorowo na talerzu”, Dolce Vita ), a także na portale internetowe,
  • pracując z najmłodszymi pacjentami i ich rodzinami.

 Uczestnictwo w konferencjach:

  • II Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością” – Szczecin
  • XIII Ogólnopolskie Sympozjum Diabetologicznym Diabetica Expo 2009” i „VII Ogólnopolskie Forum Profilaktyki i Leczenia Otyłości” – Toruń
  • Zwalczanie otyłości i innych przewlekłych chorób niezakaźnych – priorytet Komisji Europejskiej i Światowej Organizacji Zdrowia” – Warszawa
  • Akademia Zdrowia Celiakia” – Bydgoszcz
  • Najnowsze trendy w leczeniu żywieniowym alergii i nietolerancji pokarmowych” – Luboń k. Poznania
  • Żywienie w sporcie i rekreacyjnej aktywności fizycznejPoznań
  • Psychika a DietetykaŁódź

Uczestnictwo w szkoleniach:

  • „Zasady żywienia w cukrzycyBydgoszcz
  • „Odchudzaj pacjenta z happy endem, czyli jak pracować z pacjentem otyłym nad efektywna zmianą” – Kadyny
  • „Profesjonalna obsługa klienta”, „Wyróżnij się! jak dbać o klientów lepiej niż inni?”, „Doskonalenie pracy z pacjentem” – Toruń
  • „Zaburzenia karmienia u dzieci. Zespołowe postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne” – Bydgoszcz
  • „Żywienie w sporcie” – Łódź

Prowadzenie wykładów i szkoleń:

  • „Apetyt na zdrowie i zdrowe odżywianie osób starszych” Cykl 12 wykładów edukacyjnych Stowarzyszenie im. Sue Ryder, Solec Kujawski
  • „Zasady postępowania dietetycznego u osób niepełnosprawnych i przewlekle chorych, sposoby odżywiania osób przewlekle chorych” Stowarzyszenie im. Sue Ryder, Solec Kujawski
  • Zasady udzielania porad dietetycznych dla opiekunów pacjentów psychogeriatrycznych” – Pallmed, Bydgoszcz
  • „Zalecenia dietetyczne w chorobach otępiennych. Zasady spożywania posiłków” – Pallmed, Bydgoszcz
  • „Zasady żywienia kobiet w ciąży i matek karmiących” – Szkoła Rodzenia „Brzdąc”, Bydgoszcz oraz Urząd Miasta, Kcynia
  • „Zasady zdrowego odżywiania” – Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet, Żnin
  • „Jak skomponować zdrową dietę” – Urząd Miasta, Kcynia
  • „Drugie śniadanie w szkole, jak je komponować” – Szkoła Podstawowa, Bydgoszcz
  • „Witaminki, czyli dlaczego powinniśmy jeść warzywa i owoce” – Przedszkole, Urząd Miasta, Kcynia