Jak dbać o zdrową dietę dziecka?
1. Nie ulegaj reklamom niezdrowych produktów
Celem reklam żywności dla dzieci jest maksymalna sprzedaż, a nie dobro dziecka. Kampanie marketingowe produktów często skierowane są do naszych pociech, które z kolei próbują wymusić na nas rodzicach ich zakup.
2. Kolorowe opakowanie to nie wszystko
Ładne opakowanie produktu ma przyciągnąć nasze dziecko. Jest to sprytny zabieg marketingowy. Kolorowa butelka napoju z księżniczką skłania nas do jej zakupu. Skoro są tam postacie z bajek, to produkt nadaje się dla naszej pociechy. My rodzice musimy jednak rozsądnie podejść do sprawy i dokładnie przeanalizować dany produkt. Nie wszystko co jest ładnie opakowane w sklepie jest zdrowe. Aby zapakowane przez nas, zdrowe produkty były bardziej zachęcające, można samodzielnie wykorzystać kolorowe opakowania, np. pojemnik na drugie śniadanie, bidon itp.
3. Czytaj informacje umieszczone na opakowaniach
Niech w nawyk wszystkim rodzicom wejdzie czytanie składu produktu przed ich zakupem. Należy pamiętać, że kolejność poszczególnych składników jest umieszczona według ich ilości w danym produkcie. Jeśli na pierwszym miejscu jest cukier, a na ostatnim owoc oznacza, to że napój o smaku owocowym składa się w większości z cukru, a nie owoców.
4. Sprawdzaj ile jest cukru i tłuszczu
Jeśli założymy, że w jednej łyżeczce jest 5 g cukru, można obliczyć ile jest łyżeczek cukru w danym produkcie. Można z dzieckiem przeprowadzić takie doświadczenie. Wnioski mogą być zatrważające. Sprawdzając ilość tłuszczu można porównać np. chudą szynkę z tłustą kiełbasą lub parówkami dostępnymi w sklepie. Im produkt ma więcej cukru i niezdrowego pochodzenia tłuszczu, tym bardziej jest szkodliwy i tuczący dla naszego dziecka.
5. Wybieraj wartościowe produkty
Zwracamy uwagę na niezbędne w diecie naszej pociechy składniki odżywcze. Jeśli dany produkt ma dużą ilość witamin, minerałów, białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika będzie odpowiedni w menu naszego dziecka.
6. Unikaj sztucznych dodatków i konserwantów
Niebezpieczny w diecie dziecka jest nadmiar sztucznych substancji dodawanych do żywności. Może być np. przyczyną alergii oraz podrażniać delikatny przewód pokarmowy dziecka. Wybierajmy produkty z barwnikami pochodzenia naturalnego, np. karoten, czerwień buraczana, chlorofil, kurkumina, ryboflawina. Do nieszkodliwych, naturalnych konserwantów należą kwas mlekowy czy lizozym jaja kurzego. Niedozwolone jest spożywanie przez dzieci produktów zawierających sztuczne substancje słodzące, np. aspartam czy acesulfam. Zamiast nich lepiej sięgnąć po naturalny miód, cukier brzozowy (ma działanie przeciwgrzybiczne) lub stewię.
7. Wybieraj jak najbardziej naturalną żywność
Im mniej ingerencji przemysłu spożywczego w danym produkcie oraz bardziej prosty skład tym lepiej. W sklepie weź do ręki kubek jogurtu owocowego i naturalnego. Porównaj zwartość cukru i sztucznych dodatków. Jeśli Twoja pociecha nie lubi smaku czystego jogurtu, wymieszaj go z owocami lub dodaj odrobinę miodu lub dżemu. Lepiej podać dziecku owoc, który zawiera dodatkowo błonnik i daje uczucie sytości niż np. sok owocowy z kartonu.
8. Bądź przykładem dla swojego dziecka
Jeśli dziecko obserwuje, że objadasz się słodyczami będzie Cię pewnie naśladować. Staraj się dać dziecku przykład zdrowego odżywiania. Jeśli dziecku nie pozwalasz jeść chipsów i pić coli, Ty również tego nie rób! Wtedy jesteś dla swojej pociechy prawdziwym autorytetem i osobą, którą warto słuchać.
8. Ucz dziecka zdrowych nawyków od początku
Z przerażaniem obserwujemy niespełna roczne dzieci zajadające ciastka, paluszki itp. Mamy na siłę podają słodkie soki lub słodzą dziecku herbatę. Pamiętajmy, że to my rodzice w okresie niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa mamy komfort decydowania o tym co dziecko zje. Nie wolno dawać dziecku niezdrowych produktów, skoro wcale o nie nie prosiło. W tym okresie nasza pociecha wyrabia sobie nawyki żywieniowe. Skoro słodycze dostaje często i bardziej jej smakują to po co sięgać np. o warzywa?
9. Jak najwięcej posiłków przygotuj samodzielnie
Przygotowując samodzielnie np. ciasteczka zbożowe, mamy wpływ na ich skład. Koniecznie zaproś do kulinarnych eksperymentów Twoje dziecko. Wspólne gotowanie z rodzicami jest świetną zabawą. Przygotowanie posiłków razem z rodzicami może być nie tylko okazją do bliskości, ale również wspaniałą lekcją zdrowego gotowania.