Dynia w kuchni

Za oknem nasza piękna polska jesień, która kojarzy się z określonymi zapachami i intensywnymi kolorami. Nic tak dobrze nie wpływa na nasz nastrój jak pomarańczowy kolor dyni. W październiku dzieci z rodzicami przygotowują z niej różne lampiony i ustawiają przed domem dynie. Warto o niej pamiętać również w naszej jesiennej kuchni

Wartość odżywcza dyni

Dynia pochodzi z rodziny dyniowatych, podobnie jak cukinia, melon czy arbuz. Warto często po nią sięgać, ponieważ ma mało kalorii (28 kcal na 100g). Zawiera ponadto witaminy A, E, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne tj. fosfor, wapń, żelazo, potas i magnez. Im bardziej pomarańczowy jest kolor miąższu dyni tym jej wartość odżywcza jest wyższa (zawiera więcej karotenu). Dynia jest również bogata w błonnik, czyli daje dobre uczucie sytości. Zaleca się ją włączyć do diety osób odchudzających się, chorych na schorzenia nerek, wątroby, sercowo-naczyniowe oraz zaburzenia przemiany materii (jest lekko strawna).

Cenne właściwości lecznicze mają również nasiona, czyli tzw. pestki dyni. Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, hamują odkładanie się złogów cholesterolu w naczyniach, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy.

Pestki dyni są również dobrym źródłem minerałów takich jak cynk, żelazo, magnez, potas i fosfor oraz witamin A, E, B1, B2, PP. Powinny być zatem elementem naszej diety. Cynk wpływa korzystnie na odporność organizmu oraz stan skóry, włosów i paznokci. Jedzenie pestek dyni zapobiega chorobom gruczołu krokowego, dlatego szczególnie panowie powinni o nich pamiętać. Włączenie nasion dyni do diety daje korzystne efekty również osobom chorym na zapalenie nerek i pęcherza moczowego.

Pestki dyni są również bogate w lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację. Nasiona dyni zawierają różne enzymy, pektynę i kwasy organiczne oraz kukurbitacynę działającą przeciwrobaczo. Już wiele wieków temu pestki dyni stosowane były przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego.

Dynia w kuchni

Dynia w mniejszym stopniu niż marchew wchłania azotany z gleby, dlatego świetnie nadaje się w diecie małego dziecka. Warto o niej pamiętać przygotowując codzienne posiłki. Potrawy przygotowane z dyni mogą być naprawdę bardzo smaczne. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z Waszą dynią poniżej przepis na pyszną zupę:

Zupa krem z dyni z grzankami (porcja na osobę)

  • 150 g Dynia
  • 100 g Marchew
  • 100 g Ziemniaki
  • 50 g Por (lub cebula)
  • 250 g Bulion warzywny ekologiczny z kostki
  • 40 g Serek naturalny lekki
  • 5 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 25 g Ser żółty
  • 35 g Bułki grahamki

Curry, ząbek czosnku, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach Warzywa i ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać ziele, liść i pieprz w ziarnach, zalać bulionem i gotować około 15 minut. Wyjąć przyprawy, dodać serek, olej i zupę zmiksować. Przyprawić curry i zmiażdżonym czosnkiem. Pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Na talerzu zupę posypać grzankami, startym serem i koperkiem.

Autor: Joanna Scheffs (dietetyk Bydgoszcz)