Ciecierzyca. Lubicie? W postaci trufli czekoladowych zasmakuje Wam na pewno!
Cieciorkę warto włączyć do diety, ponieważ jest świetnym źródłem białka, żelaza, cynku, wapnia, magnezu, potasu, manganu, miedzi, witamin A, E, B1 i B2.
Zawiera złożone węglowodany, przez co daje uczucie sytości po jej spożyciu. Dzięki swoim licznym właściwościom zaliczana jest do tzw. superfoods.
Poniżej przepis na trufle czekoladowe z ciecierzycy.
Składniki:
250 g ciecierzycy suchej (lub 500 g ugotowanej lub ze słoika)
6 łyżek masła orzechowego
4 łyżki kakao naturalnego
2 łyżki miodu
szklanka daktyli suszonych
wiórki kokosowe do obtaczania kulek
Ciecierzycę zalać dzień wcześniej wodą. Gotować godzinę, posolić i gotować jeszcze 10 minut. Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut, odsączyć. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć we wiórkach. Przechowywać w lodówce.
Smacznego
