Trufle z ciecierzycy

Ciecierzyca. Lubicie? W postaci trufli czekoladowych zasmakuje Wam na pewno!

Cieciorkę warto włączyć do diety, ponieważ jest świetnym źródłem białka, żelaza, cynku, wapnia, magnezu, potasu, manganu, miedzi, witamin A, E, B1 i B2.

Zawiera złożone węglowodany, przez co daje uczucie sytości po jej spożyciu. Dzięki swoim licznym właściwościom zaliczana jest do tzw. superfoods.

Poniżej przepis na trufle czekoladowe z ciecierzycy.

Składniki:

250 g ciecierzycy suchej (lub 500 g ugotowanej lub ze słoika)

6 łyżek masła orzechowego

4 łyżki kakao naturalnego

2 łyżki miodu

szklanka daktyli suszonych

wiórki kokosowe do obtaczania kulek

Ciecierzycę zalać dzień wcześniej wodą. Gotować godzinę, posolić i gotować jeszcze 10 minut. Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut, odsączyć. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć we wiórkach. Przechowywać w lodówce.

Smacznego